Skillnaden mellan grön och gul såpa och allt du behöver veta om såpa

Skillnaden mellan grön såpa och gul såpa idag är bara färgen. Men så har det inte alltid varit. Förr tillverkades grön såpa av hampfrön och gul såpa framställdes av tallolja.

Vilken såpa ska du välja?

Man kan tillverka såpa av fett och olja, både animaliska och vegetabiliska, där produktionen av animaliska fetter idag är ytterst ovanligt. Såpa används som ett rengöringsmedel och pH-värdet är basiskt, generellt omkring pH >9. Eftersom såpan är alkalisk med ett högt pH-värde, så ska den också användas på ett sådant sätt där den får kontakt med smuts som kommer antingen från växt- eller djurriket. Kortfattat: Vatten löser vatten, olja löser olja, fett löser fett. Såpa framställs genom att vegetabiliska eller animaliska fetter kokas tillsammans med vatten och kaliumhydroxid, också kallad lut. På samma sätt tillverkas tvål, men istället för kaliumhydroxid, så använder man natriumhydroxid i framtagningsprocessen. Med dessa principer i åtanke, så är såpa ett bra rengöringsmedel mot just fett. Och fettsmuts får vi ofta i köket där vi lagar mat. Såpa är, till exempel, den bästa ugnsrengöringsmetoden eftersom fett löser fett, som vi tidigare nämnde. Den mesta smutsen i våra hem- och kontorsmiljöer kommer från växt- eller djurriket och då ska också likvärdiga rengöringsmetoder tillsättas.

Vad är då skillnaden mellan de olika såporna?

Vi går igenom de vanligaste såporna och förklarar skillnaderna mellan dem.

Grön såpa

Grönsåpan framställdes av oljan ur hampfrön, en restprodukt när man tillverkade rep. Hampa är en gammal kulturväxt som förr i tiden användes i produktionen av rep, säckar, segel och papper. Biprodukten i hampoljan gjorde man sedan såpa av, vilket gjorde såpan naturligt grön. Det blev oerhört populärt att använda grönsåpa i sin rengöring i de flesta hemmen och grönsåpan var en rengöringsprodukt i stort sett alla hade hemma. 1974 förbjöds odlingen av hampa i Sverige, och grönsåpan var därför inte längre tillgänglig på marknaden. Traditionen av grönsåpa sitter djupt rotat hos många och de flesta av oss skulle inte köpa en såpa av en annan färg än den de är vana vid, eller har lärt sig att använda genom tidigare generationer. Av just den anledningen färgar såpaproducenterna den gula såpan, grön. Gul och grön såpa är idag identiska produkter, med skillnaden att den gula färgats grön. 2003 blev det återigen lagligt att odla hampa i Sverige, men produktionen är såpass liten idag, inte ens 50 hektar, så grönsåpan finns i mycket liten skala och därför också väldigt dyr. Så grönsåpan du har hemma i ditt skåp är troligtvis bara grönfärgad gulsåpa. Producenterna tillsätter också lite parfym i grönsåpan för att skapa en mer autentisk grönsåpa, då många minns hur grönsåpan luktade.

Gul såpa

Gulsåpan framställs av tallolja. Oljan ur tallen är en restprodukt när man tillverkar papper. Ur pappersmassan tar man ut oljan, vilket blir en biprodukt i pappersproduktionen. Med denna olja producerar man sedan gulsåpan. Talloljan är naturligt gul i sin färg, därav namnet.

Linoljesåpa

I växten lin, finns ett frö – och pressas denna, så utvinner man olja ur fröet. Kvalitativa linoljeproducenter låter oljan lagras i 3 till 6 månader för att få sin klara ljusbruna färg. Oljan kokas och blandas sedan med lut. Därefter tillsätter man sprit och vatten för att slutligen få slutprodukten, linoljesåpa. Linoljesåpans egenskaper är som de andra såporna ovan, men det vanligaste är att man skurar sina golv och altaner med såpan. I folkmun kallas denna såpan för ”kungen av såpor” eftersom det är en heltorkande olja, den löser upp oljefärg, den är bra som fläckborttagare på kläder, man kan underhålla och rengöra sina trämöbler med mera.

Brunsåpa

Brunsåpan, också kallad kristallsåpa, är en geléaktig såpa som ofta produceras av sojaolja, men också andra vegetabiliska fettsyror. Den är ljusbrun till färgen och ger ett sirapsliknande utseende. Brunsåpan passar till grövre rengöring av till exempel sten, betong, vinyl och kork. Den har också förmågan att lösa upp målarfärg på penslar. Många väljer också att tvätta sin altan med brunsåpan eftersom den liknar linoljesåpans städegenskaper. Det finns idag otaligt många olika såpor, där flaskinformationen påvisar oss konsumenter olika ändamål. Det finns såpor som heter stensåpa, altansåpa, tallsåpa, olivoljesåpa, rapssåpa med mera. De paketeras på olika sätt, men rengöringsegenskaperna är i stort sett likadana. Det är fett, det är basiskt och rengör det mesta som uppkommit från djur- och växtriket, ur principen ”fett löser fett”.

Slutsats

Alla har sin egna favoritsåpa baserat på tillverkarnas varumärkesuppbyggnation, marknadsföring, igenkänning, vana eller något annat som får användaren att välja en specifik såpa i sitt köpbeteende.